KAŞYAD, IV. Uluslararası Gülnar Bilim ve Kültür Etkinlikleri’ne Katıldı

Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği’nin de kültürel programlarda paydaşlığını yapmış olduğu  IV. Uluslararası Gülnar Bilim ve Kültür Etkinlikleri (4th International Gülnar Scientific and Cultural Events) 25/08/2019 tarihinde saat 11:00 de Gülnar Kültür Merkezi’nde başladı.

Her günü, saban, öğle sonu ve gece olmak üzere dolu dolu programlarla bezenmiş olan etkinlik 25-30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen etkinlik halen devam etmektedir.

Programın 2019 dönemini organize eden ve baştan beri genel koordinatörlüğünü üstlenen Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ayşe ÇALIK ROSS, etkinliğin açılış konuşmasında şunları söyledi:

Bizler yıllarca ülkemizin her bir bölgesinde bilim ve uygarlık adına çalışmalar sürdürmekteyiz. Yıllarca ben de bir Gülnar’lı olarak bu bölgenin tanıtımı için gayret ettim, bu programı yıllarca burada sürdürmek için ekip arkadaşlarımızla birlikte gayret ettik. Son zamanlarda kültürel bilimsel ve kültürel programlara ve bu programlara hak ettiğimiz kurumsal desteği tam olarak göremesek te, biz yılmadan usanmadan, bölgemizin ve bölgemizin başat olan konulardaki avantajlarını ve üstünlüklerini bütün Türkiye’ye ve Dünyaya duyurma gayreti içinde olduk. Etkinliğimizi sadece bilim etkinliği olarak değil aynı zamanda dolu dolu kültür etkinliği şeklinde de zenginleştirdik. Etkinliğimize dünyadan ve ülkemizin dört bir yanından davetliler katılmış ve halen sürdürmekteyiz.

Prograın sunuculuğunu dernek başkanımız, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi, Dr. Ahmet FİDAN’ın gerçekleştirdiği ve Göç konulu bilimsel sunumuyla katıldığı program, sempozyum, çalıştay oturumları ve gece de resim, heykel, etnografik sergiler, şiir dinetileri, dans, konser ve gezilerle devam etmektedir.

Fidan konuşmasında şunlara da değindi. “Bizler sivil toplum kuruluşu olarak ülkemizin devazantajlı coğrafyalarına katmadeğer olmaktan, sinerji katmaktan mutluyuz. Mersin Gülnar, Türkiye’de ilklerin ve teklerin bol miktarda olduğu ve buna rağmen hakettiği önemi kazanamamış bir ilçemizdir. Bunun farkında olduk ve Karadeniz’den Akdeniz’e bir kültür kucaklaşması olmasını istedik, Dernek olarak ekip arkadaşlarımızla sinerji katabildikse ne mutlu bize.

5 Gün sürecek olan etkinlik şu ana kategorilerden oluşmaktadır.

IV. Uluslararası Gülnar Bilim ve Kültür Etkinlikleri:

1. Ulusalararası Gülnar Taşeli Sempozyumu (International Gülnar-Taşeli Symposium)

2. Uluslararası Gülnar-Taşeli Yörük Çalıştayı (International Gülnar Taşeli Yörük Workshop)

3. III. Ulusalararası Şairler Buluşması (3rd Gülnar Poets Gathering)

4. Söz ve Keski Diyaloğu, (A dialoque Between Word and Chisel) Elvira Kujovic ve Akram Saffan’ın Söz ve Keski söyleşisi

5. Kentler Senfonisi ve Akdeniz Şiirleri Şiir Dinletisi (4. A Symphony of Cities and Poems of The Mediterranean)

6. Sergiler (Exhibitions) Yörük Kültürü Etnografileri, Minyatür Kostüm, Taş ve Ahşap heykel, Resim Sergileri

ve,  İstanbul Taşeli Platformu El Sanatları Sergisi ve Geleneksel Taşeli Heykel Festivali

Programın Perşembe ve Cuma günkü bölümleri yörük kültürü incelemeleri ve Taşeli Bölgesi gezisi ile devam etmektedir.

DERNEKLER BASIN

Etkinliğe ilişkin bazı görseller aşağıdadır.